perjantai 28. helmikuuta 2014

Biisivalinta - 1988





Piti pitkään taas miettiä mikä olisi kappalevalintani vuodelle 1988. Ehdokkaita kun oli sen verran paljon. 



Ehdokkaiden joukkoon kuului ainakin Miljoonasateen Olkinainen ja Noitalinna Huraan Pikkuveli. Olkinainen olisi ollut lyriikoiltaan hieman synkkä ja pelottava, joten jätin sen pois laskuista vaikka hieno kappale onkin. Pikkuveli taas on rakas kappale koska minähän olen se meidän perheen pikkuveli, mutta kun miettii lyriikoita niin jätin senkin pois tältä listalta. "Pysy aina pikkuveljenä ja lintuna, älä koskaan miehisty" Kyllähän tässä miehistytty on, mutta pikkuveljenä pysytään. Tosin edelleen lapsenmielisyyttä löytyy ja pienenä vinkkinä lukijoille, olit sitten 15- tai 70-vuotias niin pitäkäähän se lapsenmielisyys älkääkä sitä hukatko. Siitä ominaisuudesta on varmasti hyötyä jatkossakin. :) Niin, mutta se kappale. Ulkomaisella kappalella mennään ja taas siitä syystä, että musiikkivideo teki minuun lapsena vaikutuksen ja tunnearvoa kappaleella muutenkin on. 


Kappaleeksi valitsin Michael Jacksonin Smooth Criminalin. Tätä musiikkivideota monesti leikin kotona tuolloin 5-vuotiaana ja yritin samoja tanssiliikkeitä tehdä kun Michael, joten ilmeisesti tuolloin olin pienehkö Michael Jackson-fani. Eipä minusta  kuitenkaan koskaan tullut ihan suurta fania vaikka Michaelin kappaleista pidänkin ja suuresti hänen uraa arvostan vaikkakin hänen yksityiselämänsä oli mitä oli, mutta siitä huolimatta. En kuitenkaan tässä kirjoituksessa ota hänen yksityiselämäänsä esille vaan nautitaan siitä mitä Michael Jackson meille teki eli musiikista. Tässä siis Smooth Criminal ja Michael Jackson.










keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Meillä ja maailmalla - 1988





Tässä katsaus uutisvuoteen 1988. 



  • Kirjailija Helvi Hämäläinen sai Finlandia-palkinnon runokokoelmasta Sukupolveni unta.
  • Helsingin metropoliitta Johannes vihittiin Suomen ortodoksisen kirkon uudeksi arkkipiispaksi.
  • Calgaryn talviolympialaiset. Suomelle yhteensä 7 mitalia, suurimpina tähtinä Matti Nykänen ja Suomen jääkiekkomaajoukkue, joka kisoissa saavutti historiansa ensimmäisen arvokisamitalinsa (Hopea) MM- ja olympiatasolla.
  • Mauno Koivisto aloitti toisen kautensa tasavallan presidenttinä.
  • Suomen ensimmäiset naispapit vihittiin virkaansa.
  • Suomen suurin katettu kauppakeskus Koskikeskus avattiin Tampereella. 
  • Hollanti voitti jalkapallon EM-kultaa.
  • Juha Valjakkalan kolmoismurha Ruotsissa. 
  • Soulin kesäolympialaiset. Suomelle yhteensä 4 mitalia (i kulta, 1 hopea ja 2 pronssia) Kultamitali Tapio Korjukselle keihäänheitosta. Samoissa olympialaissa pikajuoksija Ben Johnson kärähti dopingin käytöstä. Tapauksen johdosta hän menetti kultamitalinsa 100 metrin juoksusta ja hänelle langetettiin elinikäinen kilapilukielto.
  • Neuvostoliitto armahti Mathias Rustin. 
  •  Neuvostoliiton presidentti Andrei Gromyko siirtyi eläkkeelle ja puoluejohtaja Mihail Gorbatsov otti hoitaaksen myös presidentin viran. 
  • Kunnallisvaalit Suomessa
  • Sega Mega Drive-pelikonsoli julkaistiin Japanissa. 
  • "Morrisin mato"-tietokonevirus levisi internetissä. 
  • Yhdysvaltain presidentinvaalit. George H W Bush voitti Michael Dukakiksen ja tuli näin valituksi Yhdysvaltain  41 presidentiksi. 
  • Mikki Hiiri täytti 60 vuotta. 
  • Matti Nykänen valittiin vuoden urheilijaksi. Edellinen valinta oli vuodelta 1985. 
  • Yleisradion toimittajat aloittivat lakon palkkaerimielisyyksien vuoksi. Lakko hiljensi yleisradion Tv- ja radiokanavat kolmeksi viikoksi. 
  • Nokian pääjohtaja Kari Kairamo teki itsemurhan. Uudeksi pääjohtajaksi nimitettiin yhtiön toimitusjohtaja, vuorineuvos Simo Vuorilehto.
  • Ruotsin poliisi pidätti Christer Pettersonin epäiltynä Olof Palmen murhasta.



Mieleeni tulee myös yksi traaginen kuolemantapaus elokuvamaailmasta. Lapsinäyttelijä Heather O´Rourke menehtyi suolitukoksen aiheuttamiin komplikaatioihin vain 12-vuotiaana. Parhaiten Heather muistetaan Poltergeist-elokuvien Carol Annena. Tuossa yksi elokuvan tunnetuimmista kohtauksista. 





Noihin aikoihin alettiin puhumaan Poltergeist-kirouksesta koska muutaman vuoden sisällä ensimmäisen elokuvan ilmestymisestä elokuvien näyttelijöitä / kuvausryhmän jäseniä menehtyi hyvin tiuhaan tahtiin. Esim. toinen ensimmäisen Poltergeist-elokuvan lapsitähdistä Dominique Dunne menehtyi hänen jouduttua poikaystävänsä kuristamaksi heti elokuvan ilmestymisen jälkeen. Mistäkö tämä kirous olisi sitten johtunut? Ihmiset puhuvat, että kuvauksissa käytettiin oikeita luurankoja tekoluurankojen sijasta koska tekoluurankojen käyttäminen olisi ollut kalliimpaa. Siksi huhutaan, että elokuvan ylle olisi langennut kirous. Mene ja tiedä sitten onko asiassa perää. Itseä ainakin harmittaa suuresti kun kaksi elokuvan lapsinäyttelijää kuolivat noinkin nuorina. Ei koskaan tiedä kuinka suuria tähtiä heistä olisi tullut jos vain olisivat  saaneet elää pidempään. 


Sitten muita viihdemaailman tapahtumia täältä Suomesta. Pitkän hiljaiselon jälkeen kansallisrenttumme Irwin Goodman teki paluun ja paluukappale oli mikäpäs muukaan kuin:





Mukana videolla myös arvostelut Levyraati-ohjelmasta ja kuten näkyy Irwin otettiin taas avosylin vastaan. Kansa oli siis renttuaan kaivannut. Laitetaanpa vielä näytille Irwinin haastattelu samalta vuodelta. 





Se tällä erää Irwinistä. Nautitaanpa loppuun taas annos vuoden 1988 mainoksia. Mukana menossa ainakin aina niin ajankohtainen Matti Nykänen. 




maanantai 24. helmikuuta 2014

Vuosi elämästäni - 1988





On taas aika aktivoitua ja kertoa jotain vuodesta 1988. 

Tämä vuosi alkoikin suru-uutisella meidän perhettä koskien. Nimittäin perheemme koki menetyksen. Toinen undulaateistamme Nakelo menehtyi lyhyen sairauden jälkeen ja tämä tarkoitti toisen undulaatin Koikkalaisen jäämistä leskeksi. Muistan kun itsekin tapausta pitkään surin kun olivat sen verran mukava ja sympaattinen undulaattipariskunta. Koikkalainen sai tosin myöhemmin uuden undulaatin kaveriksi, mutta siitä lisää myöhemmin. 

Muuten vuosi oli taas hyvinkin tasapainoinen eikä oikein mitään mullistavaa tarjoillut omassa elämässä. Perhepäivähoidossa kuljin, osa kesästä oltiin taas lapissa ja 5 vuotta täytin marraskuussa 1988. Siinäpä se vuosi pääpiirteittäin. 



Nakelo ja Koikkalainen (Kuva vuodelta 1983)

Sorsien ruokintaa

5-vuotissynttärit 14.11.1988




tiistai 18. helmikuuta 2014

Biisivalinta - 1987



Pieni tauko bloggailusta on aina hyväksi, mutta täällä taas ollaan uuden kirjoituksen kera. 



Vuoden 1987 kappaleista suurimman vaikutuksen lienee tehnyt Inxs-yhtyeen kappale "Need you tonight" ja erityisesti kappaleen musiikkivideo. Ilmeisesti jo lapsena nämä osittain animoidut musiikkivideot olivat minun suurimpia heikkouksia, tosin A-ha:n Take on me-videon näin vasta teininä, joten se teki vasta silloin vaikutuksen, mutta tosiaan jotkut videot jo polvenkorkuisina. 

Olihan sitä Inxs:llä muitakin hienoja hittejä, mutta tämän muistan parhaiten juuri videon takia. Taisinpa yhden videokasetin aikoinaan kuluttaa puhki tätä katsellessa. Bändistä sen verran, että yhtye taisi viime vuonna lopettaa pitkän uransa, tosin laulaja Michael Hutchencen elämä päättyi itsemurhaan vuonna 1997 ja bändi sittemmin jatkoi toimintaansa uuden laulajan voimin, mutta ei enää yltänyt samaan suosioon mitä 80- ja 90-luvuilla. 

Tämmöiseen videoon sitten tykästyin, olkaapa hyvät. 






Ai niin ja nuorempi sukupolvi, joka tätä blogia lueskelee, veikkaisin, että tämä lienee teille tuttu Dressmanin mainoksista. 




tiistai 11. helmikuuta 2014

Meillä ja maailmalla - 1987



Mitäs kaikkea uutisotsikoissa olikaan vuonna 1987? Katsotaan. 



  • Metsäliiton Teollisuus Oy ja G. A. Serlachius Oy yhdistyivät Metsä -Serla Oy:ksi
  • Matti Nykänen passitettiin kotiin Keski-Euroopan mäkiviikoilta sopimattoman käytöksen vuoksi ja hänelle langetettiin väliaikainen kilpailukielto
  • Jumalan Teatteri-ryhmän performanssi Oulun Teatteripäivillä. (Yksi ryhmän jäsenistä kävi itsellekin hyvin tutuksi myöhempinä vuosina)
  • Eduskuntavaalit
  • Kiinan pääministeri Zhao Ziyand ja Portugalin pääministeri Anibal Cavaco Silva  allekirjoittivat sopimuksen Macaon siirtymisestä Kiinalle vuonna 1999. 
  • Mauno Koivisto myönsi eron Kalevi Sorsan hallitukselle ja nimitti uuden Harri Holkerin johtaman hallituksen
  • Ensimmäinen sydän-keuhkosiirto tehtiin Baltimoressa
  • Mathias Rust lensi pienkoneellaan Neuvostoliiton ilmapuolustuksen huomaamatta  rajan yli ja laskeutui Moskovan Punaiselle torille
  • Margaret Thatcherista tuli kolmannen keran Iso-Britanian pääministeri
  • Länsi-Saksan sosiaalidemokraattisen puolueen puheenjohtaja Willy Brandt erosi virastaan
  • Yli kuusi vuotta kestänyt Noppa-jutun käsittely päättyi
  • Yleisurheilun MM-kisat Roomassa. Suomen ainoa mitali oli Seppo Rädyn kultamitali keihäänheitossa
  • Iranin-Irakin sota
  • Arkkiatri Arvo Ylppö täytti 100 vuotta
  • Turvavyön käyttö tuli pakolliseksi Suomessa henkilöauton takapenkillä istuville 
  • 10 ja 500 markan setelit uudistettiin
  • Urho Kekkosen museo avattiin Tamminiemessä
  • Suomi täytti 70 vuotta



Sitten niitä viihdemaailman suru-uutisia, niitä ainakin jotka itseä ovat syvästi koskettaneet. Rauli Badding Somerjoki menehtyi alkoholimyrkytykseen vain 39-vuotiaana. Itse Baddingin musiikkiin tutustuin paremmin 2000-luvun alussa, samoihin aikoihin kun Badding-elokuva sai ensi-iltansa. Hän on siis niitä laulajia, joiden tuotantoa vasta hieman vanhempana alkanut arvostamaan. 




Siinä Badding tulkitsemassa Nuorta rakkautta 70-luvulla. 





Tuossa sitten niitä mainoksia vuodelta 1987, mukana videolla myös Kymmenen uutisten aiheet saman vuoden marraskuulta. 



Niin ja loppuun vielä tämmöinen uutispätkä. NMT-900-järjestelmä otettiin käyttöön ja kännykät alkoivat tekemään suurempaa läpimurtoa. 

sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Vuosi elämästäni - 1987





4-vuotissynttärit 14.11.1987






Vuosi 1987. Tosiaan vuodet -85 ja -86 olivatkin itselle aika rauhallisia ja tasapainoisia eikä välttämättä yhtä tapahtumaa noussut ylitse muiden, mutta tästä vuodesta taas on hieman enemmän muistikuvia. 

Ainakin ensimmäisen puoliskon vuodesta kuljin seurakunnan päiväkerhossa ja toisen puoliskon vuodesta olin perhepäivähoidossa. Tuolla hoitopaikassa tein sitten ensimmäistä kertaa tuttavuutta vastakkaisen sukupuolen kanssa ja sain yhdestä tytöstä leikkikaverin, nuorena se on tämäkin homma aloitettava. :) Hän jäi ainakin hyvin mieleen noista ajoista, mutta kun lopetin tuolla hoitopaikassa niin eipä tullut pitkäkestoisempaa ystävyyssuhdetta vaan se leikkikaverisuhde joka kesti sen ajan mitä tuolla hoitopaikassa vietin. Näitä asioita muistellessa tulee vaan väkisinkin mieleen, että mitähän hänelle mahtaa nykyään kuulua, asuuko enää Pietarsaaressa, onko perheellinen jne. Näin käy monesti muutaman ihmisen kohdalla jotka ovat vain elämässäni pistäytyneet, alkaa miettimään, että missä nykyään ovat. Onneksi nykyään on Facebook, sieltähän ne monet lapsuuden kaverit kyllä löytyvät.

Muistan myös näiltä ajoilta tapauksen kun olin hirveästi kiinnostunut autoista ja liikennemerkeistä, ironista kyllä kun en kuitenkaan koskaan vanhempana hankkinut ajokorttia. Lapset aina kuitenkin autoista tykkäävät. Ahkerasti luin isän autolehtiä (Tekniikan Maailmaa, Tuulilasia). Opin sitten muistamaan hyvin liikennemerkkejä, tuskin niin hyvin muistaisi nykyään kaikkia niitä.  Oltiin sitten taas kesällä 1987 mökillä ja setä, joka on ammatiltaan bussikuski toi minulle töistä liikennemerkkejä ja pyysi minua ne luettelemaan. Hyvin taisin kaikki tietää. Jos tuolloin olisi ollut jokin samankaltainen Tv-ohjelma kuin vaikkapa Ennätystehdas on nykyään ja minut olisi sinne ilmoitettu, niin varmasti olisin pärjännyt tässä liikennemerkkien tunnistamisessa. 


Niin ja eräs läheisistä ystävistäkin syntyi tuona vuonna, nimittäin serkkuni. Haluan sanoa, että toki itsellä on hyvät välit kaikkiin sukulaisiin, serkkuihin, täteihin, setiin jne, mutta erityisesti tämän vuonna 1987 syntyneen serkun kanssa meillä on vuosien saatossa syntynyt syvä ja läheinen ystävyyssuhde. Hän on niitä ihmisiä, joiden kanssa olen aina jakanut niin ilot kuin surut, hyvin samanhenkisiä ihmisiä ollaan. Toki joskus on tullut asioista riitoja ja erimielisyyksiä, mutta ei mitään pitkäkestoista ja riidat toki kuuluvat syviinkin ystävyyssuhteisiin. Aina ollaan nopeasti sopuun päästy jos riitoja on syntynyt. 

Siinä katsaus tähän vuoteen ja kuten huomaatte niin nyt olikin vaihteeksi actionia omassa elämässä, ei missään nimessä kovin tylsä vuosi. Mitä taas Suomessa ja maailmalla tapahtui niin siitä seuraavassa kirjoituksessa. Nyt taas loppuun se perinteinen katsaus valokuvin kerrottuna. 

Näkemiin taas ensi kertaan!



Inarissa kesällä 1987. 



Joulupukin kanssa (Tosin tämä kuva taitaa olla vuodelta 1986).

Mustikkasuu









lauantai 8. helmikuuta 2014

Biisivalinta - 1986





Tähän osioon olisi ollut kyllä monta ehdokasta, mutta valitsen sen mitä olen eniten viime aikoina kuunnellut. Ehdokkaita olivat ainakin Banglesin Walk like an egyptian, Peter Gabrielin Sledgehammer ja Billy Idolin Sweet Sixteen. Nämä ainakin ovat itselle rakkaita kappaleita tältä vuodelta ja toki monet muutkin mitä en yllä maininnut. Päädyin sitten kuitenkin Billy Idoliin. 

Valinnan tein siksi koska tätä ehkä eniten kuunnellut viime aikoina näistä vuoden -86 biiseistä ja onpa kappale ollut eräänlainen korvamato itselle. Biisissä on vielä se oma hieno, mystinen ja ikään kuin unimainen tunnelma joka siitä loistavan tekee. 

Pidemmittä puheitta, tässsä Sweet sixteen ja Billy Idol. :) 



torstai 6. helmikuuta 2014

Meillä ja maailmalla - 1986





Katsaus vuoden 1986 tapahtumiin. Tämä vuosi olikin hyvin musta uutistapahtumien suhteen eikä kovin paljon ilonhetkiä tarjonnut. Tässä nyt kuitenkin taas muutama mieliinjäänyt tapahtuma. 






Muutama suru-uutinen kantautui myös musiikkimaailmasta. Tämä lienee se suurin suru-uutinen itselle. 






Toinen suru-uutinen oli sitten Popedan kitaristin Arwo Mikkosen menehtyminen sairauskohtaukseen Tampereella soundcheckin jälkeen ennen keikkaa. 




                Siinä Arwon muistolle Mönkiäislaulua livenä vyuodelta 1978. 



Vielä kun Metallican basisti Cliff Burton menehtyi liikenneonnettomudessa Ruotsissa niin musiikkimaailma todella koki suuria menetyksiä vuonna -86. 

Ei kuitenkaan synkistellä liikoja vaan seuraavaksi kurkistus mainosmaailmaan vuonna -86. Muutama lapsuuden suosikkimainoskin on tähän mainoskatkoon päässyt mukaan. 






Vielä riittää asiaa. Tämä pätkä on taatusti jäänyt monille mieleen lapsuudesta. Se sai ensi-iltansa myöskin vuonna 1986. Itsekin tätä kurkistelin monesti sohvan takaa. :) Olennainen osa niin minun kun varmasti monen muunkin lapsuutta. 





Vieläkin tulee asiaa, koittakaa jaksaa. :) 80-luvun puolivälissä myös suomalainen peliteollisuus alkoi tehdä läpimurtoa joskaan ei vielä aivan kansainvälisellä tasolla, mutta tehtiinhän noita pelejä Suomessa jo ennen kuin Max Payne ja Angry birds tekivät kansainvälisen läpimurron. Tämä asia on pakko mainita sen takia kun ahkeraan on lapsena pelejä pelattu. Oli se aina yhtä juhlaa kun pääsi vaikka naapurin pojan luokse pelaamaan Commodore 64:sta. Itsekin sitten myöhemmin tämän samaisen koneen sain ja sen parissa tuli monta ikimuistoista hetkeä vietettyä. Edelleen retropelaaminen kuuluu harrastuksiin lähinnä emulaattoreiden välityksellä vaikka eipä se sitä samaa tunnelmaa tuo kun pelaisi aidolla Commodorella tai 8-bittisellä Nintendolla. Eräänlaista fiilistelyä sekin. Loppuun vielä näytteitä vanhoista suomipeleistä. 

Kansallissankarimme Uuno Turhapuro päätyi myös aikoinaan Commodore 64-pelin aiheeksi. 


 



Sitten vielä tämmöinen peli mihin tutustuin vasta hieman vanhempana eli Painterboy. Tikkurilan maalimainosten "Isä ja Poika"-hahmoihin perustuva peli (hahmot esiintyvät myös ylemmässä mainoskoosteessa). Taloja siis maalaillaan tässä pelissä, siitä enemmän tämän videon muodossa. 





keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Vuosi elämästäni - 1986





Vuosi 1986 ja valitettavasti toinen peräjälkeen, että ei välttämättä nouse yhtä tapahtumaa ylitse muiden. Rauhallista elämää Pietarsaaressa ja osa kesästä taas vietettiin Inarissa. Mikäli nyt jotain pitäisi sanoa niin taisin tuona vuonna käydä elämäni ensimmäistä kertaa hammaslääkärissä. :D Yksi meriitti taas lisää. Tämä kirjoitus jää näin lyhyeksi joten annetaan taas valokuvien kertoa tästä vuodesta. :) 




Leikkituokio Koikkalaisen kanssa. 


Mökillä kesällä 1986. Seurana mökkinaapurin koira Viku.

Eipä tullut minusta koskaan autoiljaa. Ai miksi, siitä kerron lisää kun olemme vuodessa 2001. 

3-vuotissynttärit 14.11.1986


tiistai 4. helmikuuta 2014

Biisivalinta - 1985





Nyt vuoden 1985 kappalevalintaan ja sitä ennen vähän pohjustusta. Itsellä lähes jokaiselta vuosikymmeneltä löytyy jokin kappale mikä nousee ylitse muiden, niin 80-, 90-, 2000- kuin 2010-luvultakin ja jos mennään 70-luvun puolelle niin sieltäkin löytyy vastaava. En nyt linkitä sitä koska en ollut vielä 70-luvulla syntynyt ja kuten varmasti olette huomanneet niin blogini keskittyy vuosiin joita olen täällä maapallolla kuluttanut. Sanon kuitenkin, että se suosikkikappale ylitse muiden 70-luvulta on Kate Bushin Wuthering heights. Nyt sitten siihen kappaleeseen 80-luvulta joka itselle on ylitse muiden ja ylipäänsä suosikkikappaleeni kautta aikojen. 

Sanon heti, että kappale on Take on me ja esittäjänä norjalainen popyhtye A-ha. Bändi, jota aloin suuresti fanittamaan heti kappaleen kuultuani. Se hetki jolloin kappaleen kuulin ensimmäistä kertaa on erittäin ikimuistoinen ja mieleen jäänyt. Kesällä 1998 Lapissa ollessani lähdimme erään sukulaisperheen kanssa ajamaan Pohjois-Norjaan. Norjan puolelle kun päästiin niin autossa alkoi radio soittamaan kappaletta. Itse olin puoliunessa takapenkillä ja kappaleen soidessa havahduin hereille ja ihastuin heti. Siinä kun Jäämeren rannalla ajeltiin niin kappale vaan soi ja soi päässä ja kun palattiin takaisin mökille Inariin niin edelleen olin biisin lumoissa. Totesin vaan itsekseni, että tuo kappale on jostain löydettävä ja se levy ostettava. Liekö sattumaa vai ei, että fanitus bändiä kohtaan alkoi nimenomaan Norjassa. Hyvinhän se metsästys tuotti tulosta, tosin vuosi piti odotella, että sain käsiini erään 80-luvun kokoelma-cd:n. Taas kerran veljelle siitä kiitos kun sen minulle osti Kokkolan Anttilasta. :) Levy ja eritoten Take on me pyöri sitten levysoittimessani tunnista tuntiin ja päivästä päivään. 

Dingon ohella A-ha on sitten toinen bändi jolla on suuri paikka sydämessäni. Harmi vaan, että bändiä en koskaan livenä nähnyt sillä he lopettivat pitkän uransa vuonna 2010. Suomessa kävivät viimeksi konsertoimassa 2000-luvun alusssa, mutta ei tuolloin ikää ollut vielä tarpeeksi, että olisi päässyt katsomaan. Laulaja Morten Harket ainakin jatkaa vielä soolouralla joten toivoa sopii, että joskus tulisi keikalle Suomeen. Tässä ainakin yksi joka menisi häntä katsomaan siinä tapauksessa. 


Mutta tässä sitten Take on me ja videokin on aivan mahtava ja aikansa klassikko. Sanoisin, että aikaansa edellä oltiin videossa esiintyvän animaation suhteen. 












Eikä tässä vielä kaikki. Onhan tätä kappaletta coveroitukin, ainakin poikabändi A1 ja skapunk-yhtye Reel big fish on tämän levyttänyt. Nekin ovat hyviä versioita, mutta alkuperäinen on aina alkuperäinen. Video on myös päätynyt parodian kohteeksi, mikä on myös tottakai suuri kunnianosoitus. Tässä klippi Family guy:sta.










Sitten vielä loppuun mashup eli tiedätte näitä mihin vaikkapa Youtubessa törmää eli kaksi biisiä ns yhteen sulautettuna. Tässä Ozzy Osbournen Crazy train ja Take on me. En niin Ozzyn musiikista paljoa piittaa, mutta nämä kaksi kappaletta kun on yhdistetty niin lopputulos on aivan loistava. 







maanantai 3. helmikuuta 2014

Meillä ja maailmalla - 1985





On taas aika tehdä silmäys maailman tapahtumiin ja vuosihan on 1985. 



  • Suomessa ennätyskylmä talvi. Sallassa mitatiin siihen asti alhaisin lämpötila - 50,4 astetta. Tämä pakkasennätys rikkoontui 14 vuotta myöhemmin. 
  • Ensimmäinen Finlandia-palkinto jaettiin Erno Paasilinnalle esseekokoelmasta Yksinäisyys ja uhma. 
  • Antti Tuurin romaani Pohjanmaa voitti Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon.
  • Sokeripalarokotukset poliota vastaan alkoivat Suomessa.
  • Konstantin Tsernenko kuoli, Mihail Gorbatsovista tuli Neuvostoliiton johtaja.
  • Kaksi kultaryöstöä Helsingissä. Tekijöinä virolaiset Raivo Roosna ja Aleks Lepajoe. Myöhemmin samana vuonna Roosna tuomittiin 7 vuoden ja 11 kuukauden vankeuteen ja  800 000 markan korvauksiin kahdesta ryöstöstä ja Lepajoe määrättiin mielentilatutkimukseen.  Osa ryöstösaaliista on edelleen kateissa. 
  • Paikallisradiotoiminta aloitettiin. Radio City Helsingissä ja Radio Lakeus Nivalassa ensimmäist paikallisradiot. 
  • Toisen maailmansodan päättymisestä Euroopassa tuli kuluneeksi 40 vuotta. 
  • Tampereen kaupunginjohtaja Pekka Paavola erosi virastaan Noppa-skandaalin vuoksi. Uudeksi kaupunginjohtajaksi valittiin pankinjohtaja Jarmo Rantanen.
  • Ensimmäiset Tangomarkkinat järjestettiin Seinäjoella. Tangokuninkaaksi kruunattiin Kauko Simonen. 
  • Pedersören kivikirkko vaurioitui tulipalossa. 
  • Yhdysvaltalais-ranskalainen retkikunta löysi Titanicin hylyn noin 600 kilometrin päästä Newfoundlandin rannikolta. 
  • Karhu valitiin Suomen kansalliseläimeksi. 
  • Matti Nykänen valittiin Vuoden urheilijaksi. 




Siinäpä taas ainakin osa maailman tapahtumista vuonna -85. Niin ja en voi olla sivuuttamatta sitä, että tuona vuonna Dingo-hysteriaa oli huipussaan kuten voitte vaikkapa näistä klipeistä huomata. 

Tai vaikkapa tästä pätkästä. 



Niin ja sitten niitä jo perinteeksi muodostuneita mainospaloja. Marraskuussa 1985 tulivat nämä mainokset pihalle ja katsos vain, sieltäkin huokuu tämä Dingo-hysteria. (http://www.youtube.com/watch?v=BnWt9ptG01w)

Näin tällä erää. Palaillaan taas astialle myöhemmin. 

Nähdään taas!








sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Vuosi elämästäni - 1985




Nyt siirrymme vuoteen 1985. 


Täytyy sanoa, että tämä vuosi oli itselle tasapainoinen enkä muista olisiko yhtä tapahtumaa noussut ylitse muiden. Kävelemäänkin olin oppinut jo vuoden -84 puolella. Suuria meriittejä jo nuokin. 

Suurin tapahtuma lienee kuitenkin se, että kesä 1985 tai ainakin osa kesästä vietettiinkin jo valmiiksi rakennetussa mökissä Inarissa. Siellä sitten oleskeltiin koko suvun voimin ja taisinpa tuolloin olla elämäni ensimmäistä kertaa soutuveneessä kun serkkujen kanssa käytiin tekemässä veneretki läheiselle saarelle, saarelle joka tunnetaan myös nimellä Kalliosaari. Yksi niistä paikoista missä on pitänyt vierailla aina kun Lappiin mentiin. Muutenkin minulle piti tuolloin jo näyttää paikat missä meidän leiri oli silloin kesällä 1984 kun mökkiä rakennettiin ja asuntovaunussa asuttiin. Utelias persoona jo tuolloin olin. :) 


Näissä merkeissähän tämä vuosi sitten kului ja antaa taas näiden valokuvien kertoa vuodesta 1985. Olen puhunut, Jag har talat. 





Tuolta se valmis mökki sitten näyttää.









Mökin makuuparvi

Flipperimatsi


2-vuotissynttärit 14.11.1985 ja 40 astetta kuumetta. :( 


lauantai 1. helmikuuta 2014

Biisivalinta - 1984



Kuten lupailin aiemmin, niin tänään puhun sitten eräästä legendaarisesta porilaisesta yhtyeestä, josta tuli minulle olennainen osa elämää jo pikkupoikana. Yhtye, jota en muissakaan tulevissa kirjoituksissa voi sivuttaa. 

Niin, mikäpä oli se yhtye joka 80-luvun puolivälissä aiheutti suursuosion ja hurmasi lapset, nuoret kuin jo hieman vanhemmatkin ihmiset ja näissä Suomen olosuhteissa voidaan jo puhua ilmiöstä ja maniasta? Kyllä, arvasitte oikein. Se bändihän on tietenkin Dingo. 1984 oli Dingon läpimurtovuosi, mutta enpä bändiä löytänyt vielä 1-vuotiaana eikä niistä kultavuosista paljoa muistikuvia ole, joten löysin bändin 4-vuotiaana ja heti musiikki kolahti ja suuri fani olen ollut näihin päiviin asti ja toki tästä myös eteenpäin niin kauan kuin vain itsessä henki pihisee. Jälleen kerran täytyy kiittää veljeä siitä, että Dingon löysin. Aikanaan hänen "Kerjäläisten valtakunta"-kasettia kuuntelin ja tykästyin Dingoon. Kliseistä sanontaa käyttäen, "Siinä vain oli jotain hienoa mikä kolahti". Hyvin muistan kun vierailtiin sukulaisilla kun itse olin se 4-vuotias niin ilmoitin sitten kylässä, että minä tykkään Dingosta ja mun suosikkikappaleet ovat Autiotalo ja Valkoiset tiikerit. Hienoja biisejä edelleen, mutta ei kai fanin korvaan mikään kappale huonolta kuulosta. 

Dingohan perustettiin jo 1982, mutta tosiaan varsinainen läpimurto koitti pari vuotta myöhemmin. Vuoden 1986 hajoamisen jälkeen Dingo on tehnyt muutaman paluun, mutta vain kerran sillä kultavuosien "Famous Five"-kokoonpanolla joka oli aktiivinen taas 1998-2002. 1993-94 oli melkein "Famous five" paitsi, että kosketinsoittaja Pete Nuotio ei lähtenyt tuolloin Dingon matkaan vaan hänet korvasi Pave Maijanen. 

Vuodesta 2004 Dingo on taas ollut aktiivinen vaikkakin vaihtelevilla kokoonpanoilla, enää vain Neumann on jäljellä alkuperäisjäsenistä, tosin alkuperäisbasisti Eve myös vaikutti bändissä vuosina 2004-2008, jonka jälkeen siirtyi taas soolouralle. Tätä uutta kokoonpanoa olenkin jossain määrin käynyt katsomassa keikoilla, mutta en aktiivisesti koska minulle kuitenkin se "Famous five" on ainoa oikea Dingo. Kyllä jos joskus vähän fiilistellä haluaa niin sitten voi mennä keikoille, mutta muuten en niin kauhean aktiivisesti heidän keikoilla ole viime vuosina kulkenut. Dingosta on muistoja niin hyvässä kuin pahassakin, mutta noista enemmän myöhemmissä kirjoituksissa. 

Onhan noita jäseniä henkilökohtaisesti tavattu niin uusia kuin vanhojakin. Neumannin tapasin ensi kertaa vuonna 2004 ja nimikirjoituksen sain. Ikimuistoinen hetki oli ja muutama vuosi sitten erään projektin merkeissä tapasin pari "Famous five"-kokoonpanossa vaikuttannutta jäsentä ja Eveäkin on nähty niin Dingossa kuin hänen soolokeikkojen merkeissä. Mukavia heppuja kyllä kaikki. 

Mutta se biisi on yllätys yllätys Dingoa ja mikäpä sopisi paremmin kuin se läpimurtokappale "Sinä ja Minä". Sinä ja Minä voitti Levyraadin Tammikuussa 1984  ja siitä alkoi nousu kohti Suomirockin historiaa. Tässä tämä esiintyminen Levyraadissa vuonna 1984, olkaa hyvät.